Sprogstyring – utopi eller nødvendighed?

I dag er det den europæiske sprogdag. Derfor vil det være oplagt at fejre den sproglige mangfoldighed, værdien af sproglige kompetencer samt vores sprogrettigheder.

Imidlertid drukner denne begejstring for sproget til tider i debatter for og imod sprogstyring.

Spørgsmålet er bare, om det er utopisk eller nødvendigt med sprogstyring. Jeg mener, globale virksomheder vil vel ikke pludselig begynde at kommunikere entydigt på dansk, lige som de unge vil fortsætte med at skrive som de vil på mobilen, Facebook og Twitter. 

Blandt dem som ser fremmedsprog som noget positivt – en særlig kompetence – er DI og Forbundet Kommunikation og Sprog. De afholder til oktober konferencen “Lost in Translation”  om sprog som strategisk kompetence.

På samme måde har Dansk Sprognævn iværksat kampagnen “Gang i Sproget”.

Jeg tror det er vigtigt, at vi har både et professionelt og humanistisk syn på sproget. Dels er vi som sproglig minoritet nødt til at styrke vores kompetencer inden for fremmedsprog, dels er der god økonomi i godt sprog, især når vi handler med udlandet.

Dette behøver naturligvis ikke ske på bekostning af det danske sprog på et overordnet plan. Men at protestere mod indvandres ret til tolkning, jobopslag på engelsk eller manglende oversættelse af udenlandske ord er at betragte Danmark som en øde ø uden relation til resten af verden.

Dette indlæg blev udgivet i Sprogpolitik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *